Tanqueray

 

Historien och arvet bakom Tanqueray® 

Charles Tanqueray föddes i London år 1810. Både hans far, farfar och gammelfarbror var präster men Charles bröt traditionen. Under 1830-talet startade Charles nämligen arbetet med att skapa en gin av högsta kvalitet. Han började med att starta företaget och destilleriet Edward & Charles Tanqueray & Co på Vine Street (Bloomsbury, London). Här arbetade han under flera år med att få fram den allra bästa smakkombinationen.

För att få fram en gin av absolut högsta kvalitet väljs endast de bästa ingredienserna ut. En smakkombination av enbär, koriander, angelikarot och lakrits. Processen inspekteras minutiöst för att få fram varenda detalj i smaken. Det var just denna kombination av kunskap och passion som ledde fram till Tanquerays fräscha och järva smak.

1865 avled Charles Tanqueray och hans då endast 20 år gamla son Charles Waugh Tangueray tog över driften och utvecklingen av Tanqueray gin. Under andra världskriget förstördes destilleriet i Bloomsbury i ett bomböverfall och efter kriget byggdes produktionen upp på nytt i Skottland.

Receptet på Tanqueray har gått i arv från mästare till mästare. Idag finns det endast sex personer i hela världen som kan det hemliga receptet och därmed vet hur man framställer Tanqueray gin.

Under 1890-talet, då cocktails var en stor trend i USA, var gin en mycket populär ingrediens. År 1898 gick Tanqueray och Gordon’s ihop och blev tillsammans ett av de starkaste företagen inom gin-industrin. Strax därefter infördes förbudstiden i USA och spritförsäljning förbjöds. Istället började sprit smugglas in och Tanquerays goda kvalitet gjorde ginen väldigt eftertraktad. När förbudstiden tog slut under 1930-talet blev cocktails än en gång väldigt populärt och gin var fortfarande den mest efterfrågade spritsorten.

Det var även under denna tid som försäljningen av Tanqueray tog fart på riktigt. Under 50- och 60-talet ökade Tanqueray i popularitet, speciellt i USA, och världsstjärnor som bland andra Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Bob Hope sågs dricka ginen på den mycket populära restaurangen Buena Vista i San Fransisco.

En unik flaska

År 1948 började Tanqueray producera den gröna flaskan som känns igen över hela världen och idag är ett signum för varumärket. Flaskans numera klassiska form är baserad på formen av en 3-dels shaker. Det välkända krönet visar en ananas, som är den universella symbolen för gästfrihet, vilande på två axlar. Axlarna ska påminna om den roll som familjen Tanqueray hade i det tredje korståget i Palestina där de kämpade under Richard Lejonhjärta.

Världens mest prisbelönta gin

För Tanqueray handlar det inte om att vinna utmärkelser eller priser. Men trots detta har Tanqueray gin vunnit en hel del priser under åren och belönats med utmärkelser i några av världens främsta sprittävlingar, så som IWSC (International Wine and Spirit Competition) och SFSC (San Francisco World Spirits Competition). Under SFSC utnämndes Tanqueray inte bara till den bästa ginen utan den ansågs dessutom vara bättre än vodkan, romen och tequilan. Tanqueray No. 10 är den enda ginen som hamnat i Spirits Hall of Fame. Efter att ha vunnit dubbla guld fem år i rad på SFSC (2003, 2004, 2005, 2006, 2007), fick Tanqueray dra sig tillbaka och lämna plats åt andra ginsorter. Inte illa för en över 100 år gammal gin.

Tanqueray No. Ten

Produktionsprocessen för Tanqueray No. Ten är unik. Det är den enda ginen som destilleras med färska frukter (lime, Floridaapelsiner och vit grapefrukt). Samtliga ingredienser är hackade för hand av Master Distiller och destilleras för att skapa den unika smaken hos Tanqueray No. Ten.

Tanqueray vid flera tillfällen

Tanqueray används flitigt av såväl proffs som den smakkunnige hemmabartendern. Bland annat är den en återkommande ingrediens i en av världens främsta bartendertävlingar, World Class, där bartenders från hela världen utbildas och tävlar i att skapa cocktails. Det finns en rad olika sätt att dricka Tanqueray och den hyllade ginen passar lika bra före som efter middagen, i klassiska som mer moderna drinkar.