Jimmy Dymott

Nominerad i Bartenders Choice Award 2010

Hur går det med tuggumidrinkarna?

Jimmy Dymott, grattis! Du har blivit nominerad till årets bartender. Varför?

För lång och trogen tjänst känns det nästan som. Jag är väl rätt så duktig på det jag gör och försöker vara rätt så engagerad och sen har jag väl haft turen att få göra väldigt många saker under åren och sätta min prägel på väldigt mycket. Sen behöver man inte vara för ödmjuk med det, utan det har varit på grund av svinhårt jobb. Jag gillar att jobba hårt och göra nya saker. Sen har jag haft turen att jobba i jäkligt bra team och med de bästa tycker jag, och även fast jag stått som chef på pappret så har vi ju alltid jobbat ihop. Sen är väl Bageriet ändå någon form utav milstolpe, där vi gjorde en väldigt bra grej och det är väl det jag är mest stolt över, det som varit jobbigast och mest krävande. Jag tyckte vi tog service till en ny nivå och den nivå man vill att det ska vara.

Var hittar du inspiration någonstans?

Jag tycker inte det är så svårt. Man reser ju lite och sen så är jag nog min största kritiker själv, jag gillar och tävla på de saker jag är bra på och bartender var något jag förstod ganska tidigt att jag tyckte var jäkligt kul och då ville jag ju bli bra på det.

Favoritstad/bar att dricka drinkar i och varför?

Jag får väl säga New York som någon form utav inspirationskälla. Mer för deras stil och stolthet för vilka de är, just deras nördighet inom deras roller, det är det som är fint. Jag gillar Angels Share väldigt mycket som kanske inte är det fräsigaste stället längre men det var det första riktigt bra jag stötte på i New York. Det är en bra kombination av sunk, Prohibition och speakeasy. Det är den baren som jag alltid går till när jag är där.

Favoritstil av drinkar att göra?

I början var man ju otroligt hetsig att få göra vissa drinkar, några år var det ju Old Fashioned som man skulle göra och vi övertygade alla om att den var världens bästa drink och sen har man ju gått igenom det. Jag tycker nog att aromatic cocktails är roligare än flippar och fizzar, just för att det är svårare att hitta på en egen aromatic som känns ny. Det är nog den drinksorten jag kan respektera mest och tycker är svårast. Sen älskar jag ju en bra Old Fashioned, väldigt förutsägbart men så är det bara. Det är en bra måttstock på en bar. Om dom vispar ihop den okej kan man ju gå vidare liksom. Kan dom inte den behöver man inte gå vidare till drinklistan.

Vad är bra service?

Bra service är naturlig service. Det här kan ju låta lite drygt kanske men antingen så har man det eller inte. Det finns de som lär sig service men dom kommer alltid att ha det där påklistrade leendet och inte kunna ”connecta”. Jag älskar folk som kan vara nonchalant eleganta men för att vara det måste man ha skills, det finns inget värre än de som är nonchalanta först men inte kan grunderna. Någon som har det tycker jag är Andreas Bergman, det är naturligt för honom. Han går omkring och duttar och byter servetter, häller vatten och snackar och folk älskar honom, och det är en gåva.

Är du väldigt kreativ och hur går du till väga när du skapar nya drinkar?

Det har nog lugnat sig lite med åren. Förut skulle ju hela listan vara ny, det var ju bara signaturdrinkar så ett tag spottade jag väl ur mig en hel del ”tuggummidrinkar” som ändå fortfarande snurrar i stan. Kanske inte världens bästa cocktails, men att göra en drink som många gillar är ju nice. Sen om det är världens jobbigaste drink att göra, så man står och förbannar sig själv över den, är en annan sak. På senare år är det ganska lite, för nu när man börjar få tag på alla gamla drinkböcker och allt det bästa är ju redan gjort, det är bara att tweaka det lite. Man ändrar ju alltid lite på måtten för att anpassa det till vad jag tycker men jag tycker det är roligare att jobba med the old shit.

Är det just service som är utav störst vikt när man vill skapa en bra cocktailbar?

Jag tror att det är med just service man kan sticka ut och om ett par år kommer det bli helt avgörande tror jag. Där kan man verkligen sålla agnarna från vetet, för snart kommer alla kunna blanda klassiska cocktails.

Vilken bar skulle du velat ha varit med att öppna?

Waldorf Astoria i New York när det var som störst, med typ tio led i baren och alla drack jättemycket alkohol innan jobbet, efter jobbet och på lunchen. Jag har sett bilder där det står tjugo bartenders och bara langar drinkar. Så Waldorf Astoria, back in the hay days.

Vem skulle du helst vilja servera och vad skulle du servera honom/henne?

Jag skulle kunna tänka mig stå och diskutera och dricka sprit med Sean Connery, det skulle jag tycka var mäktigt. Jag antar att han bara dricker sträv jäkla Scotch whisky, så man skulle väl göra något med det, typ en Morning Glory Fizz eller bara en stabil Whisky Sour med single malt.

Tror du att det kommer bli accepterat i Sverige att jobba som bartender som gammal?

Ja, det är nästan det som är mest inspirerande, att det börjar bli ett erkänt yrke någonstans och nu börjar det finnas stolthet istället och det är ju kul. Det gör att man vid trettiofem års ålder inte får allt för mycket ångest för att man står i en bar utan man känner att man kan göra det här i tio år till. Jag kommer att göra det här hela mitt liv men kanske inte fem dagar i veckan till klockan tre på natten.

Roligast/coolast barkoncept du har stött på?

Jag går mer loss på känslor. Ofta fattar man vad dom har gjort och vissa är skitbra och det var jätteinspirerande med Milk & Honey när dom började hugga is och sånt. Det är oftast enstaka småsaker man blir imponerad utav. Jag har funderat på det här och jag vet inte om det är för att man är dryg eller, men jag tror inte det, men jag har aldrig hittat något ställe där man blir riktigt överraskad att, oj så här ska det va. Jag tror att Dutch Kills kan vara ett sånt ställe. Jag tyckte att Death & Co´s lista var en sån jäkla grym lista när jag såg den första gången. Bara eget och twistar på gammalt, sen efter att de gjorde det till sitt eget blev det inte riktigt lika kul att twista varenda klassiker längre. Men först gången jag såg den tänkte jag, shit det här var imponerande.

Tre drinkar man borde prova innan man dör?

Old Fashioned, en bra Gin Fizz och sen måste man ju ha provat en Dry Martini, inte för att det är världens bästa drink men just för att det är så mycket snack kring den. På tredje plats känns det som att det kan komma många, Daiquiri t.ex. vore ju konstigt om man inte provat innan man dör. Daiquiri är ändå grunden till så mycket annat, tiki-grejjen t.ex. Har man inte druckit en Daiquiri så kommer du inte att fatta resten.

Din skakteknik är tydligen väldigt genomtänkt, någon speciell anledning?

När jag började jobba i bar sa killen jag jobbade ihop med ”kort och koncist” och det är väl något jag ofta tänker på. Jag försöker slå jäkligt hårt. Jag har väldigt svårt för folk som står och mjäkar sig med shakern, det blir jävligt irriterande liksom. Det måste vara lite kraft i skiten. Sen tycker jag inte att man ska skaka för länge. Fast nu har den åsikten börjat ändra sig lite sen vi började jobba med dom här isblocken, då måste vi skaka drinken längre annars blir det inte kallt.

Tycker du själv att du är värdig en plats bland de fem nominerade?

Ja, jag tycker väl att jag har gjort bra ifrån mig de senaste åren. Jag har jobbat jäkligt hårt och försakat mycket för jobbet, inte för att jag tänkt det, men det har varit så stor del utav mig och mitt intresse, jag verkligen gillar mitt jobb och de nya utmaningarna jag tar på mig. Jag har jobbat hårt så någon jäkla uppmärksamhet kan man väl få haha… Jag tackar som fan för att bli nominerad, det känns bra.

Helskägg, vilda västern mustasch, polisonger är väldigt vanligt bakom baren…Förklara tanken bakom din ansiktsfrisyr?

Just nu är det helskägg för att jag är lat, jag orkar inte raka mig hela tiden. Det har ju alltid funnits ”lookar” i baren, det var ju svettarmband ett tag och mycket svarta glasögon med tuffa bågar ett tag. Vi är väl rätt så trendkänsliga hur vi ser ut.

Vad jobbar du själv helst i?

Jag vill gärna ha en skjorta för jag är så tatuerad så om jag har t-shirt så ser jag ut som en fotbollshuligan, sen vill jag gärna ha ett förkläde sen är jag rätt nöjd.

Inga svettband?

Inte längre. Jag hade svettband när jag jobbade på East, när jag var liten.

Pannband eller?

Nej, breda svarta Nike-armband. Rakad med pannband, it’s a black thing, vi kan inte pull that shit of, jag har aldrig sett en white man fixa det, haha..

Många gamla recept hittas på drinklistor nuförtiden. Är gamla drinkar roligare/bättre än nya drinkar och i så fall varför?

Det är lite som matlagning, det är grunden liksom, och det finns så mycket att hämta där. Jag kan hitta nya drinkar varje dag, känns det som fortfarande, när man sitter och bläddrar i böckerna. Man märker fortfarande, efter femton år, att det är så mycket man inte kan så då vill man ju lära sig det.

Waldorf = Astoria

800 925 3673

301 Park Ave.
Midtown
New York

Waldorf=Astoria

Waldorf Astoria i New York när det var som störst, med typ tio led i baren och alla drack jättemycket alkohol innan jobbet, efter jobbet och på lunchen. Jag har sett bilder där det står tjugo bartenders och bara langar drinkar. Så Waldorf Astoria, back in the hay days.


OLD FASHIONED

Nominerad till bästa bartender i 2010 års upplaga av Bartenders Choice Award.


Jimmys recept på en Old Fashioned:

8 cl Bourbon
Sockertbit
Angostura bitters

Dränk sockerbiten i Angostura bitters och krossa med lite sodavatten. Röres tillsammans med bourbon och serveras på is i tumbler-glas.