Little Quarter

Jimmy Dymot och Micke Karlsson
Teamet är förutom Jimmy och Micke sporadiska inhopp av Greken, Micke MTvå, Bergman, Joel Söderbäck, Joel Katzenstien, Chille och vårat rookie team där ute på Marie Laveau som börjat dyka upp

Beskriv Little Quarter som bar.

Se förra årets intervju…haha. Vi har mest bara förfinat allting och fräschat upp stället. Den för oss största och viktigaste förändringen är att vi köpt en motorsåg för att såga is med. Det är nog det bästa vi någonsin gjort! Det och att Micke har börjat träna så han orkar skaka. Den största förändringen som kanske gjort störst skillnad utåt var väl när Bergman och Joel (Andreas och Söderbäck) gick till 7 på Sjöfart under sommaren. Då drog vi ju ner tempot lite grand och körde bara fredag och lördag vilket funkande väldigt bra.
De yttre förändringarna är väl egentligen ganska små. Vi har kaklat baren, satt upp lite nya lampor och mest utvecklat vår egen teknik och hur vi hanterar isen. Förenklat och snabbat upp det lite. Förut kanske det var just isen som var det som stoppade tempot lite. Nu är det inget problem längre utan bara en fördel och vår styrka.

Hur jobbar ni med isen nu?

Vi utgår från ett 125 kilos block som vi kapar upp i fem delar som sedan smulas ner till stavar om 30 cm gånger 7 och 7 cm. Från det så låter vi den först tina upp lite innan de hamnar i baren och där hugger vi det sista för hand. Då får man ut tre-fyra bitar per stav. Vi försöker hålla oss till kuber och jobbar inte så mycket med stavar eller collins spears. Hellre att vi då kör cracked is och bara slår upp kuberna till high balls och liknande drinkar. Vi föredrar det själva och tycker det ser mycket bättre ut. Bara en snyggt slagen bit, det blir lite mer rough och passar oss. Vi har också märkt att vi alltid hittar tillbaks de verktyg som kanske inte är riktigt gjorda för att arbeta med just is. Vi har en brödkniv, ett stämjärn en liten förskärare och en motorsåg liksom… Det känns lite ibland som många barer har en massa redskap och verktyg fast de inte behöver. Bara för att ha liksom. Vi ser mer till hantverket än till prylarna kan man säga.

Det blir både medvetet och omedvetet lite olika storlekar på kuberna vilket också känns mer oss. Vi är inte så exakta på just det som t.ex. Dutch Kills som mäter varje bit och putsar till en exakt storlek. Lite mer Rock & Roll helt enkelt. Det går lite igen i hela stället, hur vi jobbar och hur det ser ut. Det ska inte vara helt lika i alla lägen. Jimmys drinkar kanske inte är exakt som Mickes eller Bergmans. Det ska vara lite liv och rörelse. Redan från början sa vi att vi inte skulle hålla på med 5-10 ml utan gör du en bra drink så är det en bra drink!

När vi blandar nya drinkar hela tiden och man väl tycker att den sitter så sitter den. Sen kanske inte du tycker likadant. Det finns en viss frihet i att just blanda drinkarna lite olika då vi utgår från vår egen smak. Vi har ju väldigt mycket gäster som kommer och vill dricka drinkar specifikt från just en av oss och då är det inte riktigt läge att göra allt efter en viss mall. Ingen av oss tycker det är roligt. Det ska vara lite personligt och alla har sin twist. Sen finns det ju självklart ramar! Men en del gillar det lite sötare och en del gillar det lite surare.

Hur ser framtiden ut? Har ni några förändringar som ligger och väntar?

Vi har väl börjat snacka ganska mycket om att det är dags att blanda nytt. Vi har ju hållit på och gjort väldigt mycket klassiker nu men det börjar kännas lite som att alla gör det. Det är bara classic shit everywhere vilket är skitkul men vi känner lite att förr var man tvungen att gå den vägen för att få ut den bilden och visa folk vad man står för.  Men nu känner vi att det är gjort och vi har vunnit över den publiken. De litar på oss som bar nu så nu är det dags att börja visa lite nytt och eget. Såklart med den klassiska känslan men ändå nytt. Vi har en förhoppning att kunna dunka upp en lista inom några månader med bara classic in house shit och switcha helt till bara egna drinkar. Någonstans känns det nästan som att vi efter två år gått igenom alla drinkar…haha. Man är klar med 1850-1910 nu, man har varvat det nästan. Därmed inte sagt att vi kommer släppa det helt men man kanske varvar det med egna lager. En egen drink kan ju vara allt från att göra ett eget socker till Old-Fashioned, det kommer inte bli några nya Very Berry och den skolan iaf.

Gör ni mycket produkter in house nu? Förutom att såga isen då.

Allt vi har på Little Quarter gör vi ju själva. Vi köper inte in något själva. Förutom bitters då. Vi har lattjat runt en del med det men det tar för mycket tid och vi kan inte den biten riktigt heller. Det blir mer som en höftning baserad på olika recept man hittat. Sanningen är ju dessutom den att det är svårt att t.ex. göra bättre läsk än den som finns på marknaden… Däremot när det kommer till olika sockerlag, juicer och cordials så är det jävligt lätt att göra det bättre själv. Det är lite det man tycker är roligt med. Just cordials är det som är roligt och det känns som det är det som är mest kostnadseffektivt med om man ska ta in den aspekten med. Kanske att vi börjar lattja lite med att infusera något med i liten skala. Sen vill man ju alltid spåra så vi får se hur långt vi kan ta det. Vi har spanat lite på köksmaskinerna och vill använda dem. Man vill ju vacca saker och köra sous vide. Vi får se hur det blir men det kommer aldrig att bli fancy pantsy med sfärer och romber och rök och skit.
Om man kollar på de barerna i USA och ute världen som man tycker är bra är det ju just det som de håller på med. Tweakade klassiker och de gör det väldigt bra. Problemet är väl att vi inte har ett lika brett utbud så vi kan inte ta det lika långt på deras sätt. Men det vi inte kan ta igen i sprit kan vi ju alltid ta igen i kreativitet. Jag menar socker och kryddor finns ju alltid. Någonstans har vi ju med satt en prestige i att ha ett väldigt kort utbud i baren för vi tror att det var så det såg ut. Kollar man i gamla Jerry Thomas bok så är ju halva boken bara recept på hur man gör skiten själv… Det känns som att många bläddrar i den där boken men stannar bara på de där nio drinkarna och snackar om att man har den där boken. Men om man bläddrar vidare finns det ju mycket roligt och konstiga grejer som man inte fattar vad det är för något. Där känns det som att fortsättningen ligger. När man väl kan reglerna kan man ju vrida och vända hur mycket som helst på det. Mer se det som en inspirationskälla.

Som sammanfattning kan man säga att vi är väldigt stolta över den produkten vi gör. Och framförallt över att folk kommer hit och gillar det och låter oss göra drinkar. Om ingen kom hit och beställde drinkar skulle det inte vara så roligt. Vi är väldigt glada över att vara nominerade och att Greken är med oss ibland i baren.

Marie Laveau

Hornsgatan 66
118 21
STOCKHOLM

KARTA

OMRÖSTNINGEN FÖR ÅRETS BARFLUGA ÄR NU STÄNGD!

Rösta på Le Rouge i Årets Barfluga.
Klicka här…