Richard “Chille” Man

Richard “Chille” Man, Brand Ambassador Bacardi

Hur förbättrar du Sveriges barscen?

Jag har varit aktiv i branschen i 18 år nu. 18 år som bartender, barchef, krögare och ambassadör för Bacardí. Men en massa år i branschen kryddat med romexpertis och kärlek till att blanda drinkar gör mig inte till en branschförbättrare. Jag delar med mig av min kunskap och min passion till andra. Mina erfarenheter är branschens erfarenheter och min utveckling har jag gett till den svenska barscenen. Det gör mig till en branschförbättrare.

Att förbättra den svenska barscenen handlar om så många olika saker. Alla som nominerats till årets branschförbättrare genom åren har bidragit enormt mycket på olika sätt. För mig handlar det självklart mycket om att utbilda i produktkunskap, service och kvalité. Jag har hållit ca 500 workshops med över 7000 bartenders. Det är grymt att få vara med och se hur mycket branschen mognar! Men jag vill någonting mer än att ”bara” utbilda bra bartenders. Jag vill ge de unga och hungriga i branschen verktyg att nå ut med sina visioner. Morgondagens krögare, ambassadörer och grundare av nya företag behöver även kunskap om marknadsföring, retorik och projektledning. Jag försöker bl.a. dela med mig av kunskap från min civilingenjörsexamen i kemiteknik från KTH. En civilingenjör utvecklar den teknik som finns, löser problem genom att tänka utanför boxen och har kontroll över ett projekt från idé till färdig produkt.

Mycket av den helhet jag vill lära ut finns med i den globala tävlingen Bacardí Legacy, som jag tillsammans med Bacardi har jag tagit till Norden. Tävlingen har visat sig vara en av de bästa när det gäller att utvecklas och lägga en plattform för sin bartenderkarriär. Juryn bedömer dels den drink som presenteras, men också budget- och marknadsföringsplan. Tävlingen har dessutom bidragit till att uppmärksamma den nordiska barscenen internationellt.

Just nu har jag ett nytt sidoprojekt på gång där jag tillsammans med kocken Paul Svensson utvecklar medvetenheten kring ekologiska produkter och hållbarhetstänket i bar. Det är en utveckling som ligger rätt i tiden och det är spännande att få vara delaktig. Mer om det inom kort!

Beskriv din roll och vad du gör.

Jag jobbar som Brand Ambassador för familjeföretaget Bacardí. I min roll ger jag support till bartenders, håller utbildningar, skapar cocktailkoncept, leder stora projekt som Bacardi Legacy och representera företaget i olika sammanhang. Jag började jobba heltid för Bacardi 2010 med målet att hjälpa till att utveckla och uppmärksamma den nordiska barscenen globalt. Med resurser, kunskap och support från Bacardi ville jag ge tillbaka till den bransch jag vuxit upp inom och som har gett mig så otroligt mycket. Den svenska barscenen har gjort stora framsteg sen 2010, och jag hoppas att jag spelat en roll i den utvecklingen.

Var hittar ni er passion och inspiration?

För mig handlar allt om känsla. Jag fattar nästan alla beslut utifrån känsla (på gott och ont kan jag säga). Det kan handla om att dansa breakdance och starta en dansskola, släppa allt jag byggt upp för att åka till Sydamerika och knyta macramé och dansa tango, plugga kemiteknik i 7 år eller jobba gratis på ett kaffeplantage i Colombia för att det är kul med kaffe. Jag hittar passion och inspiration i det som känns, helt enkelt. På något sätt har det alltid lett fram till samma sak – mat och dryck. Mat och dryck handlar om människor och det känns alltid! Jag älskar att ge människor upplevelser och få dem att må bra. Sen är jag nog en rastlös, nyfiken och nördig perfektionist, som hela tiden vill utvecklas. För är det inte roligt eller utvecklande längre, då gör jag något annat. Det fina med mat och dryck är att det alltid finns något att göra och någon som vill ha. Som min pappa, som var krögare, sa en gång: “äta och dricka kommer vi behöva göra tills vi dör”.

Final Words?

Vill passa på att tacka alla som röstat på mig som en av årets branschförbättrare, det värmer! Och tack till alla grymma branschkollegor som gör ett otroligt jobb för den svenska barscenen.

Kärlek!