Mikkeller

Petra Öhman

Hur har öl-scenen förändrats de senaste åren?

Det finns en större medvetenhet kring öl idag. Förr var det i stort sett bara “en stor stark” som gällde, ett mycket starkt etablerat uttryck här i Sverige, som i stort sett alltid har förknippats med en industrilager. Men fler och fler upptäcker nu att det finns så mycket mer än det. Ölets breda smakspektrum har nått ut till en bredare massa och vi talar om smaker som beska, sötma, syrlighet och till och med sälta.

Idag kan vi se en ny trend i att beställa “en IPA”, vilket pekar på en stor förändring inom öl-scenen i Sverige.

 

Intresset för lokal- och hantverksmässigt producerade produkter har exploderat de senaste åren och i och med alla nya bryggerier som startar upp överallt får vi ett allt större utbud av lokal öl med hög kvalitet.

 

Något som vi tycker är otroligt roligt är att det, förutom att det öppnat ett gäng riktigt bra öl-fokuserade barer i Sverige de senaste åren, numer går att hitta bra öl även på många av våra bästa cocktailbarer och restauranger.

 

Vad har du för öl hemma i kylen?

Just nu är kylen fylld med öl från Cantillon och Hill Farmstead men det finns alltid plats för ett par flaskor Mikkeller American Dream också. Det är en gammal favorit och brukar även fungera perfekt som inkörsport för ovana öldrickare.

 

Behöver man ett visst antal öl på menyn för att få kallas ölbar?

Det är svårt att precisera ett antal, men vad man bör ha är ett brett spektrum av öltyper som passar olika personer samt vid olika tillfällen, och som gärna kan kombineras väl med maten. En bar med 25 öl kan ha intressantare och bredare utbud än ett ställe med 100, det ligger i kunskapen hos personalen och kvaliteten på produkterna.

 Mikkeller Bar

Döbelnsgatan 25

113 58 Stockholm

http://www.mikkeller.dk