Omnipollos hatt

Henok Fentie, Omnipollos hatt

Hur har öl-scenen förändrats de senaste åren?

Den absolut största, och i vårt tycke viktigaste, förändringen är att folk i större utsträckning gör medvetna val istället för att be om en ”stor stark”.

I början 2006, när vi för första gången i kontakt med bra öl, fanns det ynka 20 hantverksbryggerier i landet och de sålde bara sin öl till starkt nischade krogar. Nu finns det hundratals bryggerier som säljer sin öl till Systembolaget, ölkrogar och massa andra ställen över hela landet. Som ölintresserad kan idag närmst beskrivas som den utopi vi då bara drömde om.

Varför har öl-scenen förändrats de senaste åren?

Sverige är på god väg att bli ett av de mest betydelsefulla länderna i världen vad det gäller öl, och den starkaste förklaring till det är konsumenterna.

De svenska öldrickarna är bland de allra mest nyfikna och det har skapat perfekt förutsättningar för importörer att introducera det bästa från världens alla hörn, samt på senare tid för svenska bryggare att utvecklas och utmana sig själva att ständigt brygga intressant öl. I jämförelse med till exempel med Tyskland och Belgien så begränsas inte Sverige av något tyngande arv och vi spår därför att innovationerna kommer att dugga tätare här än på många andra ställen framöver.

Vilka öl har ni hemma i kylen just nu?

Ballast Point Sculpin IPA. Det är helt otroligt att ett öl som vi jagade för att få tag på för bara något år sedan nu finns färsk och tillgänglig på Systembolagets hyllor. Omnipollo Nebuchadnezzar, eftersom att alla som kommer på besök vill dricka vår egna öl. Samt flera öl från Hill Farmstead.

Behöver man ha ett visst antal öl på menyn för att få kallas för ölbar?

Absolut inte! Vi har medvetet hållit nere antalet öl för att skapa att lugn och ge varje öl utrymme. Det är mer jobb att hålla en kort öllista intressant men vi hoppas och tror att våra gäster uppskattar att vad de än pekar på är världsklass.

Final Words?

Tack för nomineringen och välkomna till Omnipollos hatt!

Omnipollos hatt

Hökens gata 3
116 46 Stockholm

www.omnipolloshatt.com