The Burgundy

Totte Steneby

Hur har vinbar-scenen förändrats de senaste åren?
I Stockholm så har det först och främst öppnat fler vinbarer de senaste åren vilket gör utbudet större. Det har i sin tur lett till att vinbarerna behöver hyffsat tydliga inriktningar som gör de intressanta och unika.

Vad beror det på tror du?
Fler och fler gäster är intresserade av vin och spenderar mer pengar på vin både på krogen och hemma. Ett ökat intresse gör att kraven och frågorna ökar vilket kanske leder gäster till att dricka vin på vinbar i större utsträckning där de inte konkurrerar med lika många gäster om uppmärksamheten och vet att de kan få svar på frågor samt prova nya spännande viner.

Vilka vinflaskor har du hemma i skåpet just nu?
Typ inga. Allt vin som kommer hem dricks upp. Därför har jag vinlagring på annat ställe än hemma.

Behöver man ha ett visst antal vin på menyn för att få kallas för vinbar?
Fokus i dryckesutbudet ska vara vin men det behöver inte vara ett visst antal. Däremot ska man kunna dricka vin utan krav på att äta för att kalla sig vinbar tycker jag.

Beskriv er vinbar och vad man kan uppleva som gäst hos er?
Vi lägger stort fokus på Bourgogne och hos oss kan man förvänta sig att lära sig något nytt eller prova producenter och appellationer man inte provat förut. Jag lägger stor del av min arbetstid på att leta och köpa Bourgogne. Flera av producenterna vi har hittar man förmodligen ingen annan stans i Sverige.
Är det verkligen värt att köpa dyra viner som måste lagras i typ 10 år eller mer?
Ja i allra högsta grad men med det sagt så behöver det inte betyda att man direkt förstår eller uppskattar det fantastiska med moget vin. De flesta dricker ju sitt vin ungt, även lagringsdugligt vin. Hos oss har vi dock väldigt modesta marginaler och det finns alltid utvecklat eller moget vin att få för alla plånböcker.

Favoritvin just nu?
Nu är det höst. Då kommer portvinssuget. Blir mycket 70-tal den här säsongen känns det som.

The Burgundy

+46 8 506 400 85
Yxsmedsgränd 12
STOCKHOLM

http://www.theburgundy.se/